top of page
  • Writer's pictureSaartje Baert

De Lees-Gesjellige BINGO

Updated: Oct 29, 2022

- "Maar mevrouw, lezen is zo saai, vindt u dat zelf ook niet?"

(Euhm, wat dacht je van... NEEEEEEEN!)

- "Pffff, en dat gaat ook altijd zo traag, mevrouw!"

(De wens om vrienden te worden gaat snel, maar de vriendschap is een langzaam rijpend fruit, lief kind.)

- "... Ja seg, en er is geen enkel boek dat ik leuk vind!"

(Misschien is er ook geen enkel boek dat jou leuk vindt!)

- Kind fronst.

(Grapje! Ga naar boekenzoeker.be en vind jouw ideale match! Hij wacht op jou...)Je moet ze mij niet leren kennen, de ettelijke bezwaren om niet aan het lezen te slaan. Ik ken ze, ál-le-maal! Na 13 jaar expertise als Moedertaalkloek (lees: leerkracht Nederlands) ben ik werkelijk deskundoloog geworden in alle mogelijke tegenwerpingen die een mens maar kan bedenken om zichzelf niet te laten verglijden in de geneugten van een literaire wereld.

En eigenlijk komt elke repliek waarvan ik m'n medemens op zo'n moment bedien, hierop neer:


"Blijven proberen, lieverd. Als de juiste passeert, word je stapelverliefd! Ik garandeer het je!"

Om de klik tussen mens en boek een beetje te bevorderen, bokste ik een leesbingo in elkaar. Nee nee, geen bingo die jou zegt wat je moet lezen of waar je moet lezen, maar wél een bingo die ervoor zorgt dat het lezen jou zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt.


"Ik wil wel! Zullen we samen? Gesjellig!"

Hoe dan wel misschien ofzo?

Lezen moet overgoten worden met een fikse scheut gezelligheid. Ik vind dat écht. Een dekentje, een theetje, een koekje, een haardvuur... het hoort erbij als andalouse bij een pakje friet!


Ewel, als ik je nu eens zeg dat de Bingo jou allemaal ideetjes zal bezorgen die het lezen nog gesjelliger zullen maken?! En ook... dat je die gezelligheid helemaal zélf kan creëren? (of ook niet, koop je gerief dan gewoon in de winkel, maar werk voor nu even mee!).

Een zelfgemaakt Amerikaans koekje, een selfmade geurig kaarsje, een kussentje om jezelf lekker op neer te vlijen of een speeltje om je huisdier tijdens het lezen in den draai te houden zodat hij/zij je niet komt storen?!

Je vindt het allemaal in deze 'Lees-Gesjellige Bingo'.


Bingo!

Elke leesactiviteit is voorzien van een link die jou afzet daar waar je te weten komt hoe je zélf voor een portie gezelligheid bij het lezen kan zorgen.

Ben je klaar met het preparen van een knusse leesomgeving?? Plof dan in de zetel, het bed of het bad met je boekje bij de hand en ge-nie-iet!"Lezen heeft gezelligheid nodig. En die gezelligheid bied ik je!" En wel 👇.272 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page