top of page
  • Writer's pictureSaartje Baert

Stop toch met lezen, jong!

Updated: Apr 24, 2023

Je bent totaal crazy in the coconut als je er dezer dagen nog voor kiest een boek* te lezen. Het nut van lezen? Nihil. Nada. Noppes. Niente. Stop ermee nu het nog kan. Waarom? Lees maar... (Ja, misschien nog even lezen toch)


* Boek = een veelgebruikte manier om informatie vast te leggen in de vorm van tekst en afbeeldingen op gebundeld papier en om deze informatie weer te geven, op te slaan en te verspreiden.


1. Lezen maakt je slim

Ik lach me krom. Slim zijn - zo van dat écht slim zijn - is zó jaren '80. In die tijd waren er nog geen computers en was er geen internet. Toen deed je grijze walnoot al het werk zélf: woordenschat studeren, jaartallen blokken, de delen van het menselijk lichaam leren, de 10 geboden erin pompen. In die tijd was slim zijn een ferm voordeel. Akkoord.


Maar dat is allemaal lang vervlogen. Alles is op te zoeken, mensen, al-les! Waarom zou je jezelf dus de moeite getroosten om veel te lezen? Get real, dat is alleen maar tijdverspilling en laat ons eerlijk zijn: dood- en doodvermoeiend.


2. Lezen maakt je interessant

Newsflash: het gaat in het leven niet om interessant zijn. Laat interessante mensen maar gewoon kijken naar Canvas, laat ze quizzen met andere interessante mensen of laat ze - godbetert- boeken lezen.


Maar please, houd hen ver weg van daar waar het leven zich afspeelt: op sociale media. Daar waar alles draait om imagebuilding, uiterlijk vertoon, the lookzzz, influencen. Sociale media zijn niet uitgevonden om interessante mensen een podium te geven. Sociale media zijn gemaakt om mensen hun coolness te laten showen. Sorrynotsorry! Interessant zijn is passé.


3. Lezen maakt je tot een betere schrijver

Schrijven? Say what? Leven we in de middeleeuwen, ofzo?!

Wie houdt zich nog bezig met schrijven dezer dagen? Spreek een tekstbericht in! Schrijf in staakwoorden. Laat leestekens of eind d/t's varen. Rond zinnen vroegtijdig af. Of laat je tekst manipuleren... euhm schrijven... door ChatGPT.

Maar, alsjemenou, we gaan toch niet zélf in de pen kruipen? Het leven is al zo kort. Steek je tijd liever in iets zinvols. Tikkietokkie bijvoorbeeld.


4. Lezen versterkt je geheugen

Moet je mij eens zeggen waarom dát nodig is. De cloud is je nieuwe geheugen. En die is op elk moment o-ve-ral beschikbaar! Als je dus in iets zou moeten investeren, laat het dan een grotere cloud zijn. Neem het van mij aan: je geheugen mag op (vervroegd) pensioen. The cloud will take over.


5. Lezen vermindert stress

Netflix ook. En gamen ook. En dat kost veel minder moeite dan lezen. Yah!


6. Lezen leert je over het muurtje te kijken

Goh, ik kijk naar Temptation Island. En Blind Getrouwd. En Familie. Waarom zou ik dan nog over het muurtje moeten kijken door te lezen? Ik weet toch hoe de wereld in elkaar steekt? Lezen zou me trouwens te veel confronteren met denkwijzes die de mijne niet zijn. En ik heb aan mijn eigen denkwijze al meer dan genoeg.


7. Lezers leven langer

Ja, die kans is inderdaad groot. Lezers komen immers niet buiten. De kans dat ze een metejoor op hun donder krijgen, is bijgevolg miniem.

Het leven speelt zich niet af tussen 2 kaften.

En ik kan het weten want... oké ja, ik heb nog nooit tussen 2 kaften geleefd, maar dat is, nu ja... omdat ik wéét dat het er niet fijn is.


Ik weet niet hoe ik je nog meer kan overtuigen van het feit dat lezen game over is. Geen enkel voordeel van lezen blijft overeind. Stop ermee nu het nog kan. Want als je er eenmaal mee begint, raak je er nooit meer van af. En ik zweer het je, dat wil je niet!(See what I did there?)

159 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page