top of page
  • Writer's pictureSaartje Baert

EEN LIED DAT ALLEEN IK KAN HOREN – BARRY JONSBERGOver dit boek valt veel te zeggen. En toch kán ik er niet heel veel over zeggen want… Het is belangrijk dat de plottwist strikt geheim blijft. Het gevoel: “Oooh, deze zag ik niet komen”, wil ik jou immers niet afnemen.

Wat ik wél kan zeggen, is dit…:

Rob (13) is verliefd (van het heftige type, u kent dat wel?!) op het nieuwe meisje van zijn klas. Uitkomen voor zijn gevoelens is geen optie. Hij heeft immers te kampen met zware paniekaanvallen. Dat zou dus gênant kunnen aflopen. Op een dag krijgt hij anonieme berichtjes waarin hij uitgedaagd wordt… En de grootste uitdaging blijkt steeds dezelfde: zichzelf overwinnen. Durft hij de uitdagingen aan en zijn angsten los te laten? Durft hij op zoek te gaan naar zichzelf? Rob was een fijne vriend tijdens de reis doorheen dit boek. Al heel vroeg in het verhaal, slaagde hij erin mij om z’n vinger te winden (en dat is niet zo eenvoudig, uhu). Dat heeft alles te maken met zijn gevoel voor humor. Soms sarcastisch, dan weer kurkdroog, bergen zelfspot… Hij had me mee! Humor is nochtans áltijd gevaarlijk terrein. Zeker in boeken. De geloofwaardigheid van de personages staat of valt met de geloofwaardigheid van de humor. Vind ik. Ik heb al een aantal must-read boeken naar de eeuwige jachtvelden verwezen omdat ik hét niet voelde. Humorgewijs. Geen doorverwijzing voor dit boek dus. Ik geloofde de karakterzetting van de personages. Uitvergroot, dat zeker, maar op een realistische manier. Een opa-figuur bijvoorbeeld om U tegen te zeggen. Lekker bijdehand. Hoog ‘je m’en fous-gehalte’. Een oude knar met power. Zo hebben we ze graag. Trouwens, dat uitvergroten krijgt op het einde van het boek een bijklank. Misschien moeten de karakters toch wat meer genuanceerd worden dan eerst gedacht… Dit boek is geschikt voor jongeren tussen 13j en 15j. Zegt men. Ik begrijp dat men dat zegt want het personage zelf is ook 13j. Het verhaal leest zeer vlot weg en de taal is vrij eenvoudig. Toch heb ik, met iets meer jaren op de teller dan de leeftijdscategorie waarover sprake, ook erg genoten. Ik ga graag op zoek naar 2e laagjes in verhalen. Ik hou van mooie zinnen en sterke quotes. En zo heb ik er wel enkele gevonden. De titel alleen al… jammie! Afsluiten doen we in stijl. Ik geef u nog eens de mooie opener van het boek mee: “Liefde heeft niets te maken met uiterlijk, kleding of dure auto’s, maar met een lied dat alleen jij kunt horen.” – Oscar Wilde ♥️

(Ik ging niet veel zeggen. Euhm…)

6 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page