top of page
  • Writer's pictureSaartje Baert

ZOETE, ZOETE WRAAK BV - Jonas Jonasson

Updated: Apr 5, 2021


Één van m'n absolute TOPboeken uit 2020 was zonder twijfel 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' van Jonas Jonasson. Dát boek, wat een lekkernij! Een rock-'n-roll eeuweling die het kind in zichzelf altijd wist te bewaren, krijgt van mij alleen maar liefde en lof toebedeeld.


Deze week werd het eindelijk tijd voor de opvolger van de 100-jarige raamklimmer: Zoete, zoete wraak BV. Mijn gezin ziet me compleet verdwijnen in de nieuwste van Jonasson, maar kan me nog net voor m'n totale mentale afreis, aanklampen: "Is dit een boek van die schrijver waarmee je zo moest lachen vorige keer?!" Oh, yessss, wees maar heel zeker! De verwachtingen van zowel het gezin als de lezer in kwestie (in casu ik) waren zeer hoog gespannen.


Recept voor de boeken van Jonasson:

* Gooi een bende bevreemdende personages en dito situaties op een hoop,

* Mix alles stevig door elkaar,

* Besprenkel met een serieuze toef absurditeit en ironie en

* Serveer op een bedje van speels taalgebruik.

Et voila, het boek is klaar om geserveerd te worden!


En jawel, het recept sloeg ook dit keer weer aan.

Na 2 boeken van deze auteur achter de kiezen te hebben, herken ik zijn stijl, bemerk ik wederkerende elementen, een bepaald patroon, een herkenbare opbouw. Dat maakt de verrassing op zich natuurlijk iets minder groot dan bij een 1e leesbeurt. Ik had het recept al eens geproefd en (her)kende de smaak. Toch deed dat weinig af aan het feit dat ik wél met véél smaak heb gelezen. Het hardop lachen was wat meer ingetogen (alhoewel, bij momenten...), maar gegniffeld, gegrijnsd en geglunderd heb ik vaak!


"Is de boze man dood? Hemel, wat verschrikkelijk. Hij was altijd zo vrolijk en vriendelijk!" (Ole Mbatian, aka de Masaï)

De Zweed Victor Adelheim is een onhebbelijk personage. Brrrr. De man z'n daden getuigen van bijzonder weinig sentiment voor z'n medemens. Wanneer na 15 jaar blijkt dat hij een zoon heeft verwekt bij een escort (zij staat plots met de jongen, Kevin, voor z'n deur) kan hij niet snel genoeg de benen nemen. Maar de vrouw blijkt stervende en krijgt Victor zover dat hij de zorg voor Kevin tot z'n 18 jaar op zich neemt.

Lees: hij dropt zijn zoon hélemaal alleen in een appartementje en brengt hem af en toe een pizza. Finito. Tot daar het opnemen van z'n vaderlijke taken dus.


Op z'n 18e beslist Victor om Kevin in the middle of nowhere in Afrika te droppen en hem daar compleet aan z'n lot over te laten. Of te voeren aan de hongerige leeuwen. Vooral dat.


Maarrrr... dat plan bleek, jammer genoeg voor de verderfelijke vader, niet 100% waterdicht. De leeuwen krijgen geen spek naar hun hongerige bek want Kevin wordt op tijd gevonden door Ole Mbatian, een medicijnman uit de Masaï. Zijn geluk kan niet op bij het aantreffen van een kersverse 'uit de hemel getuimelde zoon'. Na 8 dochters kwam deze gevallen engel als geroepen: een opvolger voor zijn medicijnen-business!

Kevin wordt algauw een echte Masaï. Hij durft vrijelijk te zwemmen tussen de krokodillen, kan werpen met een knuppel als de beste en wint het van leeuwen en buffels in 'gevechten'. Een man met raséchte Masaï-kwaliteiten, zo blijkt.

Alleen... De besnijdenis laat hij over z'n kant gaan. Hij vlucht terug naar Zweden om zichzelf en z'n edele delen te redden van de ondergang. De liefde voor z'n vader blijft evenwel overeind.


In Zweden is Victor De Onhebbelijke ondertussen gehuwd met Jenny, dochter van een rijke kunsthandelaar. De Zweed kiest niet voor een huwelijk uit liefde, maar voor een verbintenis uit winstbejag. Wanneer Jenny's vader komt te overlijden, maakt hij Jenny de fortuinlijke erfenis afhandig. En Jenny zet hij, zonder 1 rooie duit én zonder pardon, aan de deur.


Als bij toeval kruisen de wegen van Kevin en Jenny elkaar. Bij allebei groeit het plan om het de Onverdraaglijke Victor op een dag zwaar betaald te zetten. Wanneer hun oog plots valt op het bedrijf 'Zoete Zoete Wraak BV' lijkt de oplossing deus ex machina-gewijs uit de hemel te storten. Bedrijfsleider Hugo raakt overtuigd van het voorstel van het wraakzuchtige duo om zoete zoete wraak te nemen op de verdorven kunsthandelaar Victor. Samen met Kevin en Jenny bedenkt hij een hele resem snode plannen om de kunsthandelaar menig hak te zetten.

Benodigdheden: een zak meel, een pop, een geit en 2 nepschilderijen.


Dit wordt de start van een komische en absurde tocht doorheen Zweden én Afrika met personages die zich alsmaar dieper in de nesten werken, maar steeds weer creatieve (en lucratieve) oplossingen blijven bedenken om een weg te vinden uit hun sores.

Het wordt een verhaal over wraak nemen, van de bitterzoete zoete soort...


Laat voor mijn part zeer binnenkort nog maar eens een Masaï op sandalen in putje winter stranden in Zweden of een 100-jarige knar fris en monter uit een raam klimmen. Ik ben er helemaal klaar voor!

56 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page